Underleverantörer varnas för Geely

Det finns en risk att resultatet av svensk forskning och ny teknik försvinner till Kina om Geely köper Volvo PV av Ford. Lars Holmqvist, vd för den europeiska underleverantörsorganisationen Clepa, avråder till och med underleverantörer att leverera till Volvo om Geely köper personbilstillverkaren.

– Om jag är leverantör så skulle jag tänka mig noga för innan jag bara hoppar in och börjar leverera min senaste teknologi till Volvo Geely för då är ju risken ganska stor att den kommer att spridas till andra företag i Kina utan att jag får någon ersättning för det, säger Lars Holmqvist vid Clepa.

Kinesiska Geely har lagt ett bud på Volvo Personvagnar och i går gick Volvos ägare Ford ut och förklarade att Geely är Fords favoritköpare.

Men kinesiska företag är inte kända för att respektera utländska patent. Och bakom Geely står också kinesiska banker, många av dem är troligen statliga. Och om Volvo kommer att ägas av kinesiska staten får det betydelse, menar Lars Holmqvist på Clepa.

– Skulle det vara på det sättet så tror jag inte att kinesisk regering skulle satsa statliga pengar i ett specifikt privat företag utan i så fall tänker de väl mer på att tillföra någonting till den kinesiska bilindustrin som helhet.

En av Volvo PV:s underleverantörer är Gestamp Hardtech i Luleå. Företaget producerar säkerhetsdetaljer till Volvos krocksystem och har lagt ner stora summor på forskning och utveckling.

Men Peter Drugge, vd på Gestamp, är inte rädd att fortsätta leverera till Volvo om Geely skulle bli ny ägare.

– Definitivt inte. Vi har ju själva verksamhet borta i Kina och levererar vår teknologi och våra produkter via vårt bolag borta i Shanghai-området. Det är beslut och strategier som vi har valt för att vara med på den kinesiska marknaden som är den nu starkast växande marknaden givetvis, säger Peter Drugge på Gestamp Hardtech i Luleå.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista