Ryssland pressas att hejda hiv-spridning

I Moskva pågår en stor konferens om hiv och aids i Östeuropa och Centralasien. Det här är den region i världen där hiv idag sprids snabbast och Bertil Lindblad på FN-organet UNAIDS säger att inte minst den ryska regeringen kunde göras mer för att begränsa spridningen.

– Det har skett en hel del, framför allt på behandlingsområdet. Så till exempel i Ryssland får nu 55 000 hiv-smittade behandling med antretroviruspreparat. Men samtidigt så har förebyggande arbete, alltså prevention, eftersatts en del. Därför är vårt budskap till den här konferensen från UNAIDS sida prevention, prevention, prevention. Det måste till mycket för att vi har också sett nu en ökning av antalet smittade, säger Bertil Lindblad på FN-organet UNAIDS.

Det finns i dag åtminstone en halv miljon hiv-smittade personer bara i Ryssland. Vissa uppgifter säger en miljon smittade.

En av de stora frågorna under konferensens första dag var om ryska myndigheter gör tillräckligt mycket för att förebygga spridning av hiv.

Flera talare här i Moskva har inför de 2 500 konferensdeltagarna kritiserat värdlandet för att inte tillåta metadonbehandling för sprutnarkomaner som ett sätt att minska smittspridningen.

Michel Sidibe, exekutiv chef för FN-organet UNAIDS, sa i sitt anförande att lagstiftningen i många länder i regionen tvingar de mest utsatta grupperna i samhället att hålla sig undan myndigheterna och han uppmanade länderna i Östeuropa att tillåta metadonbehandling.

Bertil Lindblad på UNAIDS internationella kontor i New York säger att världen måste sluta se hiv och aids som en isolerad företeelse såsom länge varit fallet.

– Aids måste länkas ihop lite mer med andra insatser. Till exempel så har vi här ett fenomen med infektion, tuberkulos, hiv tillsammans. Där ser man då länkar. Och också när det gäller mödrahälsovård och barnhälsovård till exempel så att det inte blir allt för vertikala strukturer, säger Bertil Lindblad på FN-organet UNAIDS.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista