Färre utredningar om bidragsfusk

Försäkringskassan kräver tillbaka allt mer pengar på grund av fusk med bidrag. Hittills i år handlar det om 200 miljoner kronor. Lika mycket som under hela förra året.

Försäkringskassan har bytt taktik för att komma åt bidragsfusk, säger Joakim Jarnryd, verksamhetsansvarig för kontrollfrågor på Försäkringskassan

– I de ärenden vi utreder så hittar vi fel i större utsträckning på grund av att vi i dag kan plocka ut ärenden på ett smartare sätt. Det gör att man inte bara behöver gå in slumpmässigt utan vi plockar ut ärenden där vi tror, utifrån genomförda riskanalyser, att det är större risk att det är en felaktig utbetalning, säger Joakim Jarnryd vid Försäkringskassan.

Försäkringskassan har satsat stort de senaste åren på att komma åt bidragsfusket. Men ändå minskar antalet utredningar om misstänkt fusk och antalet polisanmälningar.

Förra året sjönk siffrorna kraftigt jämfört med året innan. 2008 gjordes 9 000 färre utredningar och 3 000 färre polisanmälningar än under 2007. Och den tredje kvartalsrapporten för i år som presenteras i dag visar att trenden fortsätter.

Det beror på att Försäkringskassan ändrat metod för att komma åt så mycket pengar som möjligt. Tidigare utredde man många ärenden som går fort, till exempel gällande fusk med föräldrapennning, som oftast inte handlar om så stora summor.

Men nu satsar man i stället på svårare utredningar som tar längre tid, som fusk med sjukpenning och förtidspensioner till exempel som i stället gör att mer pengar återges till Försäkringskassan.

Hittills i år har de fått tillbaka 200 miljoner kronor, vilket är lika mycket som under hela förra året. Och det är en lyckad taktik, menar Joakim Jarnryd.

– Vi tycker nog att det är en väldigt bra metod med tanke på att det är då vi kan se till att få tillbaka mest pengar till statskassan.

Men finns det inte en risk då att det blir lättare att fuska på de sätt som ni inte kontrollerar lika bra nu?

– Vår målsättning är naturligtvis att hela tiden ha en löpande kontroll. Vi kontrollerar ju inte bara dem som är aktuella nu utan vi går även bakåt i tiden när vi kontrollerar. Så att det kommer alltid att finnas en risk att åka fast om du har fuskat den senare tiden på någon förmån, säger Joakim Jarnryd på Försäkringskassan.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista