USA vill få igång Honduras-förhandling

En regeringskommission på hög nivå från USA är nu på plats i Honduras för att försöka få igång förhandlingarna mellan den avsatte presidenten Manuel Zelaya och kuppregeringen igen.

Den honduranska kuppregeringen räknar med att tiden står på dess sida. Och vid en första anblick tycks den ha rätt.

Under de fyra månader som gått sedan kuppen har motståndsrörelsen i Honduras mattats påtagligt. Samtidigt ger valkampanjen inför de planerade valen om exakt en månad intryck av en viss normalitet.

Den avsatte presidenten Manuel Zelaya som sedan över en månad befinner sig på Brasiliens ambassad i Tegucigalpa, tycks bli allt ensammare. Kuppresidenten Roberto Micheletti däremot tycks ha fått förnyad energi sedan en opinionsmätning visat ett ganska brett stöd för hans förslag om att krisens lösning ligger i att både han och Zelaya avgår för att ersättas av en tredje.

Men mycket av det är illusion. Det som Micheletti tolkar som stöd är helt enkelt trötthet. Och det internationella samfundets uppfattning har inte förändrats.

Avgörande för krisens lösning - och för att acceptera valen den 29 november som legitima - är att kuppmakarna drar sig tillbaka och att Zelaya återinsätts som president. Det är helt enkelt en fråga om demokratiska principer. Det upprepade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon i ett uttalande i går.

Det tycks också var det budskap som den delegation som på USA:s utrikesminister Hillay Clintons uppdrag anlände till Tegucigalpa i går bär med sig.

Att det rör sig om en delegation utsänd direkt av USA:s regering ger den förmodligen större tyngd i kuppregeringens ögon, än de delegationer från de amerikanska staternas organisation, OAS, som hittills har besökt landet. Men det är ingen garanti för framgång.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista