Zimbabwe kastar ut FN-tjänsteman

Uppdaterad: 11:57
Myndigheterna i Zimbabwe har tvingat en FN-tjänsteman att lämna landet. FN-mannen Manfred Nowak är expert på mänskliga rättigheter och var inbjuden av premiärminister Morgan Tsvangirai.

Nowak stoppades på Harares flygplats i går kväll, hölls kvar över natten och fick lämna ifrån sig sitt pass.

– Detta är en allvarig diplomatisk incident. Man kan inte först bjuda in en FN-diplomat på regeringsnivå och sedan dra tillbaka inbjudan. Jag hoppas att FN vidtar nödvändiga åtgärder, sa Manfred Nowak till tv-kanalen al-Jazeera.

När Nowak anlände till Harare i går kväll möttes han av fyra säkerhetstjänstemän, som tog ifrån honom hans pass och höll honom kvar över natten.

Att Nowak hade en inbjudan från premiärminister Tsvangirai, hjälpte inte. I morse tvingades han lämna landet igen.

FN:s expert på tortyrfrågor, Manfred Nowak, var från början inbjuden av Zimbabwes regering för ett sex dagars besök. Det är första gången som en tjänsteman från FN:s kommission för mänskliga rättigheter bjuds in på ett officiellt besök till Zimbabwe.

I veckan drog regeringen plötsligt tillbaka inbjudan.  Men Nowak, som även fått en inbjudan att möta premiärminister Tsvangirai, bestämde sig för att åka ändå. Men inbjudan hjälpte inte. Nowak tvingades lämna Zimbabwe med första bästa plan.

Regeringens officiella förklaring är att den är upptagen av det möte med företrädare för det  regionala SADC-förbundet om den politiska krisen i Zimbabwe.

Sedan snart två veckor tillbaka bojkottar premiärminister Tsvangirais parti möten med samlingsregeringen. Samarbetet haltar och MDC anser att Mugabes parti Zanu-PF inte håller överenskomna avtal.

Sedan dess har MDC rapporterat om ett hårdnande klimat i Zimbabwe. Under den senaste veckan har polis genomfört en razzia i ett hus tillhörande MDC, och medlemmar av partiet har frihetsberövats eller utsatts för kidnappningsförsök.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista