Hot och våld på häkten

Höjd säkerhet bakom hårdare klimat

Sex av tio anställda inom kriminalvården upplever att våld eller hot om våld förekommer på deras arbetsplats, visar en enkät som gjorts på uppdrag av LO-facket Seko.

Ekot har träffat Jonas Sandström, som arbetar på Kronobergshäktet i Stockholm.

 – Det är allt från att de är hotfulla, det är glåpord och ibland till och med våld. Det kan vara någon som säger att man ska passa sig jävligt noga, säger Jonas Sandström.

 Blir du rädd?

– Ibland kan jag bli rädd, absolut, säger Jonas Sandström.

I fackförbundet Seko:s enkätundersökning deltog 2 000 kriminalvårdare som arbetar på landets fängelser, häkten, inom frivården och på transporttjänsten.

Enkätfrågorna handlade om arbetsmiljö, med fokus på hot- och våldsituationer samt stress.

Enligt undersökningen upplever sex av tio kriminalvårdare att hot och våld från de intagna är vanligt förekommande på arbetsplatsen.

Likaså tycker sex av tio anställda att stressnivån har ökat det senaste året.

Störst problem upplever de anställda på landets häkten. Jonas Sandström på Kronobergshäktet säger att han förstår de häktades situation.

– Häktenas öppettider har minskat, samma bemanning ska göra mer jobb på kortare tid. Då får vi mindre tid för de intagna och det blir de frustrerade över. Sitter de inlåsta 23 timmar om dygnet så går det ut över oss, säger Jonas Sandström.

De senaste åren har säkerheten höjts på anstalter och häkten. Bland annat har det yttre skyddet stärkts. Fångarna kontrolleras hårdare och en del rättigheter de hade tidigare, som rökning i cellen, har nu tagits bort.

Fackförbundet Seko tycker att höjd säkerhet behövs, men det har samtidigt lett till att stämningen mellan fångarna och kriminalvårdarna förändrats. Det samtidigt som resurserna har minskat.

Ricard Nilsson, som är avgående ordförande i Fångarnas förtroenderåds riksorganisation, Frio, tror att säkerhetstänkandet den senaste tiden gjort att kriminalvårdarna är känsligare nu.

Han tror att det är just den höjda säkerheten som ligger bakom det hårdare klimatet.

– Om man trycker på för småsaker, ta rökförbudet som exempel, man jagar tändare och cigaretter in i absurdum, det är klart att det skapar ett klimat som gör att man blir förbannad. Men jag tycker nog att de intagna utmålas som aggressivare och hårdare än vad vi egentligen är, säger Ricard Nilsson.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista