Svenskarna vill skaffa barn trots krisen

Det är inte främst ekonomin utan tid och personlig mognad som avgör när svenskar väljer att skaffa barn, visar en undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB).

I enkäten där män och kvinnor tillfrågades om inställningen till barnafödande visar det sig att den vanligaste orsaken till att man väntar med att skaffa barn är att man först vill ägna sig åt andra saker eller att man inte känner sig mogen än.

Bland de ensamstående som deltog i enkäten svarade de flesta att det är bristen på en partner som är anledningen till att de ännu inte skaffat barn.

De allra flesta som ännu inte har fått barn vill ha barn i framtiden. Trots att enkäten har besvarats under en lågkonjunktur verkar det inte ha skett någon minskning i andelen som tror att de kommer få barn.

Två verkar vara det givna svaret på frågan om hur många barn svenskar i barnafödande ålder (20-44 år) vill ha.

Hälften av de barnlösa i undersökningen svarar att de vill ha två barn. Merparten av dem som redan har ett barn tror att det kommer att få ett till.

De som redan har två barn tror inte de kommer att få fler. En femtedel av de barnlösa äldre kvinnorna och en fjärdedel av männen uppger att de inte vill ha barn.

Bland dem som fått barn i åldrarna över 30 är det ungefär en tredjedel som använt något eller flera hjälpmedel.

7 000 kvinnor och män mellan 20 och 44 år ingick i undersökningen.

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista