Dom i länsrätten

Försvarets upphandling måste göras om

Uppdaterad: 13:00
FMV:s upphandling av pansarterrängfordon måste göras om. Det slår länsrätten i Stockholm fast i en dom.

Som Ekot rapporterat tidigare förlorade BAE Systems Hägglunds en försvarsorder av ett hundratal pansarterrängfordon värd 2,4 miljarder kronor när försvaret och FMV i somras valde att ge ordern till finländska Patria, trots att en egen utvärdering pekade på att Hägglunds var ett bättre alternativ.

I sin överklagan till länsrätten hävdade företaget att FMV brutit mot lagen om offentlig upphandling och nu ger länsrätten Hägglunds rätt.

Rätten slår fast att delar i upphandlingen varit olagliga och att upphandlingen därför måste göras om. Bland annat har det varit en orimligt kort anbudstid och oklara upplysningar har getts till anbudsgivarna.

De här felen har inneburit att Hägglunds kommit att lida skada, skriver rådman Allan Johansson i ett pressmeddelande.

Vid FMV är man besviken på domen, enligt informationsdirektör Kurt Svensson.

– Vi är väldigt angelägna om att våra upphandlingar sköts på ett korrekt sätt och går rätt till, så vi hade hoppats att länsrättens skulle komma fram till det, men det gjorde den tyvärr inte. Det beklagar vi verkligen, säger han.

Kommer ni att överklaga domen?

– Det är för tidigt att ta ställning till det. Vi kommer att analysera de skäl som länsrätten anför innan vi tar ställning till hur vi går vidare, säger Kurt Svensson.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista