Motstridiga signaler om Irans kärnteknik

Irans formella svar på ett förslag från det internationella atomenergiorganet IAEA om landets kärnenergiprogram läggs fram i dag. Signalerna pekar bland annat mot att Iran kräver två ändringar i förslaget och president Ahmadinejad säger i dag att Iran inte viker en tum.

Det finns tecken på att de internationella spänningarna kring Irans kärnenergiprogram håller på att lätta.

I dag återvände IAEA:s inspektörer från en resa till Irans nyligen avslöjade urananrikningsanläggning utanför den heliga staden Qom och vapeninspektörerna sa sig ha haft en bra resa - utan att, i det här läget, avslöja några detaljer. Och president Ahmadinejad sa i dag att Iran är redo att samarbeta med västmakterna.

Men med beprövad taktik sänder Iran ut motstridiga signaler, vars syfte kan vara att försöka vinna tid. President Ahmadinejad sa också i dag att Iran inte viker en tum från rätten att utveckla ett kärnenergiprogram. Och en morgontidning rapporterade att Iran kommer att kräva två ändringar i i det förslag IAEA lagt fram. 

Förslaget går i korthet ut på att Iran skulle skicka en stor del av sitt låganrikade uran utomlands - till Ryssland - för att där omvandlas till bränsle som kan användas i Irans forskningsreaktor, som bland annt tillverkar medicinska isotoper för cancerbehandling.

Det attraktiva med detta förslag för västmakterna, är att Irans lager av låganrikat uran skulle minska, vilket i sin tur skulle minskar risken att landet utvecklar teknik för att tillverka kärnvapen.

Iran, som hela tiden hävdat att man inte vill utveckla kärnvapen utan att all kärnenergi i landet har fredliga syften, skulle tjäna på förslaget eftersom behovet av bränsle till forskningsreaktorn skulle garanteras.

Men att underkasta sig omvärldens diktat har aldrig varit attraktivt i Teheran och flera politiker har hävdat att Iran borde importera bränsle till forskningsreaktorn snarare än att exportera det låganrikade uran man lyckats skaffa sig.

Också oppositionsledaren och presidentkandidaten MirHossein Moussavi har skarpt kritiserat tanken på att Iran skulle sända låganrikat uran utomlands.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista