Två barn är idealet för svenskarna

Viljan att skaffa barn är stor bland landets unga vuxna och de flesta vill ha två barn. Det visar en ny undersökning från Statistiska centralbyrån.

Av de 7 000 svenska kvinnor och män mellan 20 och 44 år som tillfrågats i undersökningen svarar majoriteten att de vill ha två barn tillsammans med en partner.

Det svarar omkring hälften av de barnlösa och även de flesta av dem som redan har ett eller två barn.

Så har familjeidealet sett ut i många år i Sverige. Det är fjärde gången sedan 1980-talet som Statistiska centralbyrån ställer frågan och trots den moderna utvecklingen i samhället i övrigt är alltså det gamla idealet högst levande, säger demografen Karin Lundström på SCB.

– Det har varit diskussioner om att man kanske frångått det här mönstret, att det kanske inte är lika självklart med en kärnfamilj med mamma, pappa och två barn som man kanske har sett förut men det vi har sett är att det inte har förändrats utan det är samma önskan som har funnits tidigare, säger Karin Lundström.

Inte heller den rådande lågkonjunkturen tycks påverka viljan att skaffa barn, även om det genom historien fötts få barn i landet under sämre ekonomiska tider.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista