Svininfluensan

Rapporterna om biverkningar ökar

I takt med att allt fler blir vaccinerade mot svininfluensan ökar också rapporterna om biverkningar, även om rapporterna om allvarliga biverkningar är få.

Den stora delen är lindriga influensasymptom, men enligt de studier som gjorts av Pandemrix så ger svininfluensavaccinet fler biverkningar än vanligt säsongsinfluensavaccin.

Vad det beror på vet man inte riktigt. En anledning kan vara immunförstärkande tillsatser som ingår i vaccinet.

– Det har nog att göra med immunsvaret. Man får en immunstimulering av vaccinationen som också ger de här besvären, säger Gunilla Sjölin Forsberg, enhetschef på Läkemedelsverkets enhet för läkemedelssäkerhet.

Men det är framförallt lindriga biverkningar som rapporteras in, som influensaliknande symptom eller lokala smärtor i armen.

Biverkningarna är fler än vid säsongsinfluensavacciner och det kan bero på förstärkande tillsatser som i pandemivacciner behövs för att få ett tillräckligt starkt immunförsvar.

Men av de 700 rapporter som nu kommit in till Läkemedelsverket så är det drygt 20 som bedöms som allvarliga. Då rör det sig framförallt om allergiska reaktioner.

– Riktigt vad man reagerar på, försöker vi nu ta reda på, säger Gunilla Sjölin Forsberg.

För tillfället vaccineras riksgrupper för fullt runt om i landet.

Men trots att inte det är färdigt har ishockeylaget Leksands IF bestämt sig för att vaccinera sina spelare mot svininfluensan och därmed gå före riskgrupperna.

Det får idag skarp kritik från Socialstyrelsen.

– Etiskt tycker jag att det är felaktigt att göra på det viset. Vi har gett ut rekommendationer och vi tycker man ska följa dem. Har man inte gjort det tycker vi det är fel. Det kommer säkert att uppröra alla i riskgrupperna som ännu inte fått vaccinet. Det är någonting som de som tagit det här beslutet får stå till svars för, säger Martin Holmberg, läkare på smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.

Katarina Lek
katarina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".