290 miljoner i förlust för Finnair

Förlusterna fortsätter för det finländska flygbolaget Finnair. Förlusten före skatt det tredje kvartalet i år var omkring 290 miljoner kronor. En av orsakerna är att lågprisflygen tar alltfler passagerare.

Resultatet, minus 290 miljoner kronor under tredje kvartalet, är en försämring jämfört med samma period förra året, då förlusten var omkring 50 miljoner lägre.

Men det är ändå bättre än under kvartal två i år. Finnairs verkställande direktör Jukka Hienonen säger att man har lyckats bromsa den negativa utvecklingen genom de sparåtgärder som bolaget genomför.

Där ingår bland annat neddragningar i trafiken och löneminskningar för personalen. Sammanlagt skall man spara över en miljard kronor.

Men Hienonen är ändå missnöjd med spartakten, en frustration som gjorde att han tidigare i år meddelade han tänker hoppa av som vd och med tydlig adress till bland annat pilotfacket klagade över svårigheten att förändra Finnair.

Passagerartrafiken minskade under perioden med tio procent och i synnerhet affärsresandet har gått ner kraftigt och lågprisbolagen tar alltfler passagerare.

Finnair har ändå klarat den internationella krisen för flygbranschen bättre än SAS och bolagets stora satsning på destinationer i Asien fortsätter och står nu för ungefär hälften av intäkterna.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista