Amerikansk BNP upp mer än väntat

Uppdaterad: 15:58
USA:s bruttonationalprodukt ökade mer än väntat under tredje kvartalet i år. Det ses som ett klart tecken på att USA är på väg ut ur lågkonjunkturen och att ekonomin återhämtar sig.

Ekonomin växer för första gången på ett år - och den växer mer än väntat. Bruttonationalprodukten i USA gick upp med 3,5 procent under det tredje kvartalet, efter fyra kvartal i rad med minussiffror.

Tillväxtsiffrorna från handelsdepartementet är den tydligaste signalen hittills om att den amerikanska ekonomin återhämtar sig, att lågkonjunkturen är på väg att ta slut.

Det som nu fått tillväxten att skjuta i höjden är bland annat statliga stimulanspengar, som bilskrotningspremier och att husköpen ökat med hjälp av statligt stöd till lånemarknaden.

Obama-administrationen menar att dagens BNP-siffror är ett bevis för att stimulansåtgärderna fungerar, att ekonomin snart är på fötter.

Men arbetslösheten är fortfarande ovanligt hög i USA och närmar sig tio procent. Och frågan är vad som händer när de statliga stimulanspengarna tar slut.

– USAs ekonomi är fortfarande sjuk, sa analytikern Jack Ablin vid Harris Bank, men snart kan vi sluta med konstgjord andning.

– Att BNP växer är ett gott tecken, sa Jack Ablin till CNBC. Men det kommer att dröja till mitten av nästa år innan vi kan säga säkert hur ekonomin mår.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista