da Vinci-målning visas för första gången

I vår kommer en nyupptäckt målning av Leonardo da Vinci att för första gången visas för publik. Målningen ska visas i Göteborg där det ska vara en stor utställning med måleri och skulpturer av renässanskonstnärer, bland andra också Michelangelo.

Da Vincis målning, Den vackra prinsessan, är värderad till motsvarande en miljard svenska kronor och ägs av den kanadafödde konstsamlaren Peter Silverman.

Peter Silverman tycker att det synd och skam att förvara tavlan i ett bombsäkert valv, en tavla som visas för publik för första gången till våren i Göteborg.

Den vackra prinsessan är målad kring 1490 av Leonardo da Vinci. Målningen av en ung kvinna i gröna och bruna nyanser, med bland annat en inlindad hårfläta sägs föreställa dottern till den dåvarande hertigen av Milano, Ludovico Sforza, och hans älskarinna Bernadina de Corradis.

Verket har varit helt okänt tills helt nyligen efter att Peter Silverman började undersöka sitt köp för närmare 130 000 svenska kronor. Efterforskningar gjordes bland annat med hjälp av chefen för Leonardo da Vincimuseet i Toscana, Alessandro Vezzosi.

Alessandro Vezzosi förklarar att det var konsthistoriska efterforskningar där da Vincis målande vänsterhand fanns med som en del, men även kol 14-metoden har använts och rena fingeravtryck för att fastställa äktheten på tavlan Den vackra prinsessan.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista