DOM I LÄNSRÄTTEN

Försvarets upphandling var olaglig

Statens kritiserade miljardupphandling av pansarterrängfordon i somras måste göras om, efter en dom i länsrätten. Rätten anser att FMV, tidigare Försvarets materielverk, bröt mot lagen om offentlig upphandling när ordern gick till det finländska företaget Patria istället för till BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik.

– Det känns tillfredsställande från vårt perspektiv att länsrätten har gått på vår linje i den här upphandlingen och tagit beslutet att upphandlingen måste göras om, säger Tommy Gustafsson-Rask, marknads- och försäljningsdirektör på Hägglunds.

Det var den 25 juni i år som BAE Systems Hägglunds förlorade leveransen av 113 militärfordon, när FMV istället gav ordern till finska Patria, eftersom deras fordon ansågs billigare. En order värd drygt 2,5 miljarder kronor.

Detta skedde trots att en egen utvärdering pekade på att Hägglunds var ett bättre alternativ, som Ekot rapporterat tidigare.

I sin överklagan till länsrätten hävdade företaget att FMV brutit mot lagen om offentlig upphandling och nu ger länsrätten företaget rätt.

Länsrätten slår fast att delar i upphandlingen varit olagliga, bland annat har det varit en orimligt kort anbudstid och oklara upplysningar till anbudsgivarna.

De här felen har inneburit att Hägglunds kommit att lida skada, enligt rätten. Därför ska hela upphandlingsprocessen tas om.

Anders Carell vid FMV, ansvarig för beslutet, väljer i dag att inte kommentera domen, men man är besviken, säger informationsdirektör Kurt Svensson:

– Vi är väldigt angelägna om att våra upphandlingar sköts på ett korrekt sätt och går rätt till, så vi hade hoppats att länsrättens skulle komma fram till det, men det gjorde den tyvärr inte. Det beklagar vi verkligen, säger han.

Kommer ni att överklaga domen?

– Det är för tidigt att ta ställning till det. Vi kommer att analysera de skäl som länsrätten anför innan vi tar ställning till hur vi går vidare, säger Kurt Svensson.

Många har kritiserat FMV:s beslut och Socialdemokraterna har tidigare velat att regeringen skulle köra över beslutet

Tomas Eneroth, Socialdemokraternas näringspolitiske talesman, välkomnar därför dagens dom.

– Det är en seger för Hägglunds och framför allt ett nederlag för regeringens försvarsmateriellinje. Det går inte enbart att köpa från hyllan med dåligt underlag utan man måste ha en fungerande strategi för försvarsmateriel, säger han.

Samtidigt som finländska Patria uttrycker ett missnöje med dagens besked på företagets hemsida, är man övertygad om att lyckas även vid en ny upphandling.

Hägglunds hoppas detsamma med nya direktiv från regeringen, men det måste ske fort, säger Tommy Gustafsson-Rask vid Hägglunds.

– Från vårt perspektiv måste det fattas ett beslut före årets slut. Vi har ett varsel på 300 anställda som ligger och fattas det ett beslut före årsskiftet som är fördelaktigt för oss kommer vi att kunna leverera enligt den tidsplan som är satt, säger han.

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) poängterar att FMV:s val av Patria inte är fel även om delar i tillvägagångssättet fått tillrättavisning.

– Det som är viktigast för mig är att Försvarsmakten får rätt materiel till rätt pris för att få pengarna att räcka så långt som möjligt. Det handlar om landets försvarsförmåga. Jag noterar när jag läser domen att domstolen har synpunkter på hur FMV i form har hanterat detta och det är viktiga synpunkter för FMV att analysera och ta till sig, men länsrätten har inte synpunkter på innehållet, säger försvarsministern.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

I samarbete med SR Västernorrland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista