S-kongressen

Storstadsröster ska vinna valet åt S

Bara var fjärde stockholmare röstade på Socialdemokraterna i valet 2006. Hur man ska vinna tillbaka storstadsväljarna är nu en avgörande fråga för partiet.

Den som vinner storstadsväljarna nästa år kommer också att vinna valet. Den slutsatsen drar Socialdemokraterna som under den pågående kongressen i dag presenterade en storstadsrapport.

Då måste det handla mycket om ungdomar, säger Carin Jämtin som är oppositionsråd i Stockholm.

– Vi har den största ungdomskullen sedan 40-talet och det är inte mer än rätt att också de får någonstans att bo, att de får en möjlighet att utbilda sig och en möjlighet att starta sina vuxenliv, säger Carin Jämtin.

Arbetarkommunerna i Stockholm, Göteborg och Malmö har tillsammans beställt rapporten och nu ska de samarbeta för att nå fler storstadsväljare.

Det är tydligt att det är ungdomsfrågorna som står i fokus. Integration av ungdomar, utbildning av ungdomar och ungdomars fritid, till exempel.

Men rapporten handlar också om bilden av partiet, om hur väljarna ser på Socialdemokraterna.

Enligt rapporten har det blivit för stort fokus på samhällets allra svagaste. Men i själva verket finns trygghetssystemen i första hand till för den stora grupp människor som befinner sig i samhällets mitt. Människor som varken är utblottade eller riktigt rika.

Enligt rapporten är det i första hand dem som Socialdemokraterna ska vända sig till.

Samtidigt är det just bland barnfamiljer i villaområden som Socialdemokraterna har tappat i väljarstöd.

Men något enkelt svar på tiotusenkronorsfrågan, hur partiet ska vinna tillbaka storstadsväljarna, finns inte, säger Carin Jämtin.

– Det är det som är så svårt att svara på för det finns inte en lösning eller ett recept. Det är inte som att göra en sockerkaka utan det är en massa olika politikområden. De sammanfattas i att vi måste visa vart vi är på väg, säger Carin Jämtin.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista