Fler gömda flyktingar i Sverige

"Den som fått avslag ska åka hem"

Antalet gömda flyktingar ökar igen, efter att ha minskat i flera år. Att asylsökande som fått avslag går under jorden är ett stort problem tycker migrationsminister Tobias Billström som vill att fler ska lämna landet frivilligt.

– Jag kan ju bara säga att från regeringens håll så tycker vi naturligtvis inte att det är bra att människor struntar i de fattade besluten som myndigheterna har kommit fram till. När man har fått avslag på sin asylansökan så ska man åka hem. Men vad som är ännu mer problematiskt är ju att man riskerar att skapa problem för sig själv, säger migrationsminister Tobias Billström.

Fler och fler asylsökande som fått avslag håller sig undan avvisning och lever gömda. Det har Ekot berättat tidigare idag. I september i år fanns 8 700 gömda flyktingar. Det är 1 000 fler än i slutet av förra året och siffrorna väntas stiga ännu mer innan året är slut.

Migrationsminister Tobias Billström tycker att asylsökande som fått avslag måste respektera det beslutet och återvända hem. Men det är det inte alla som gör.

En av dem som bestämt sig för i stället leva som gömd i Sverige är Maha från Irak. Hon tycker inte att hon kan återvända. I Irak tror hon att hon skulle bli dödad.

Anita Dorazio, som arbetar med gömda flyktingar genom organisationen Läkare i världen och Asylkommittén i Stockholm, bekräftar bilden att fler asylsökande går under jorden och tror att det beror på en hårdare asylpolitik. Hon vill att gömda flyktingar nu ska kunna få sina ärenden omprövade

– Man måste göra en möjlighet till ny prövning och ta hänsyn till deras skäl. Det finns möjlighet där att ge skydd till människor. Om man vill, säger Anita Dorazio.

Men att ge möjlighet till en ny prövning för dem som håller sig undan avvisningsbeslut är inte aktuellt säger migrationsminister Tobias Billström som är kritisk till den tillfälliga lag som under 2005 och 2006 gav 30 000 asylsökande möjlighet till en ny prövning.

– Det blir inga tillfälliga lagar, det blir inga amnestier. Vi ska ha ett system där människor respekterar domstolsbeslut och där vi tar ett ansvar för hela systemet. Att komma på nytt med något som fungerade så dåligt som den tillfälliga lagen gjorde, är inte seriöst, det är oansvarigt, säger migrationsminister Tobias Billström.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista