I knivigt läge.

Sträv motvind för Reinfeldt på toppmöte

På EU-toppmötet i Bryssel blir statsminister Fredrik Reinfeldts svåra uppgift att försöka ena EU-länderna om en gemensam ståndpunkt inför klimatmötet i Köpenhamn. Reinfeldt måste försöka ena EU-länderna kring hur mycket unionen ska betala när världen ska minska utsläppen av växthusgaser.

– Ordförandeskapet driver på  för att det också ska kunna nämnas en summa, men det är väldigt många som nu reser invändningar, både mot summor, både mot att själva inte åläggas betalningsansvar eller ropa på intern ansvarsfördelning inom EU - det vill säga ungefär som det brukar bli. När det blir skarpt, då handlar det om riktiga pengar, säger Fredrik Reinfeldt.

Det finns de som tycker att du driver klimatfrågan så hårt att de kallar dig för klimattaliban. Vad säger du om det?

– Jo, jag kan säga att jag har fått väldigt mycket beröm för hur hårt jag driver klimatfrågan. Det har jag hört från flera håll. Men jag har uppfattat att det var den uppgiften jag har. Jag har också berättat det för EU-nämnd och alla hemma att Sverige är tydligt. Det är inte på Sverige det hänger att vi inte får detta på plats, men det gäller också att få med sig andra.

Statsminister Fredrik Reinfeldt befinner sig i ett svårt förhandlingsläge. Flera gamla öststatsländer, bland andra Ungern, kräver fortfarande siffror på vem som ska betala vad inom EU. Några sådana siffror finns inte ännu.

För EU är det viktigt med en överenskommelse. Annars har EU inget att visa upp för andra som EU vill ska vara med och betala, till exempel USA.

– Jag ska direkt efter detta toppmöte åka till ett möte med president Obama, som ju vi kommer att avkräva tydligare besked, bland annat när det gäller finansiering. Det kommer jag att använda som argument för varför EU också behöver visa att vi är beredda till ett åtagande, säger Fredrik Reinfeldt.

Förutom klimatförhandlingarna hoppas EU på att i kväll, via Tjeckiens premiärminister, få ett klartecken för att den tjeckiske presidenten Vaclav Klaus kommer att underteckna EU:s Lissabonfördrag så att det blir möjligt för EU att bland annat sätta igång med det arbetet att få fram en ny EU-kommission.

Herman Melzer, EU:s toppmöte i Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista