Möjligt att Schweiz köper Jas Gripen-plan

Idag var Schweiz handels- och ekonomiminister Doris Leuthard på besök i Stockholm för att träffa handelsminister Eva Björling. Doris Leuthard sa vid träffen att Schweiz behöver nya stridsflygplan och att landet kan komma att köpa svenska Jas Gripen-plan.

– Vi har inte bestämt något ännu utan regeringen kommer fatta beslut i vår och innan dess ska försvarsministern reda ut hur mycket pengar vi har. För Schweiz ekonomi har också påverkats av krisen, säger Doris Leuthard.

Hon säger samtidigt att landet behöver nya stridsflygplan och Jas Gripen är ett av alternativen.

– Tekniskt sett är Gripen, Rafale och Eurofigther planen på samma nivå, sedan handlar det om vilka ekonomiska erbjudanden vi får, säger Doris Leuthard.

För svenska Saab som tillverkar Jas Gripen så vore en order från Schweiz guld värd. Bolaget förlorade ju upphandlingen i Norge. Just nu väntar man på svar från Brasilien men där beskrivs det franska flygplanet Rafale som favorit.

Men Schweiz behöver nya plan säger Doris Leuthard. Några av de flygplan som landet har idag kan ens inte flyga om det är dåligt väder och dimma.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista