Volkswagen redovisar vinst trots bilkris

Europas största biltillverkare, Volkswagen, påverkas också av bilbranschens kris men ökar ändå sin andel av världsmarknaden och redovisar än så länge vinst. Det framgår av kvartalsrapporten, som las fram i dag.

– Vår strategi med flera olika märken gör att vi står starka också i svåra tider, sa Volkswagens vd Martin Winterkorn, när han presenterade kvartalsrapporten i Wolfsburg .

Volkswagen har under årets första nio månader lyckats öka sin andel av världsmarknaden från 10 till 11,7 procent.

När helåret sen ska summeras räknar Volkswagen med att ha gått om Toyota som världens största biltillverkare.

Volkswagen håller försäljningen uppe, men vinsterna hänger inte med på samma sätt. Flera av märkena går med förlust, som Bentley och Seat.

Däremot går Skoda med vinst, också Audi som visar sig motståndskraftigt i krisen, bland annat tack vare god försäljningen i Kina.

Kärnmärket Volkswagen har visserligen sålt bra årets första nio månader, inte minst tack vare skrotningspremier i olika länder. Men skrotpremiekunderna har köpt små bilar, och på små bilar är det små vinster. Resultatet för Volkswagenbilarna är över 80 procent sämre än de första nio månaderna i fjol.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista