MP tveksamt till S-förslag om skolan

Den socialdemokratiska partikongressen ska i dag diskutera vilken skolpolitik partiet ska driva de närmaste åren. Och här finns flera förslag om friskolor som blir svåra för Miljöpartiet att gå med på om den rödgröna oppositionen får styra efter nästa val.

Det gäller bland annat förslaget om att samhället ska bestämma vilka gymnasieskolor som ska få finnas, var de ska ligga och vilka inriktningar de ska ha.

Mats Pertoft är Miljöpartiets talesperson i skolfrågor och han är inte helt med på förslaget.

– Det är jag nog ganska skeptisk till. Jag har lyssnat på dem och jag har lovat att titta mer på det för man ska studera en sådan sak noga när man samarbetar. Men jag har väl ganska många frågetecken fortfarande.

Förslaget kommer från Socialdemokraternas rådslag skola och handlar om en hård styrning av var gymnasieskolor ska ligga och vilka utbildningar de ska ha. Det gäller även friskolor.

Partiet tycker att det finns för många gymnasieskolor. Målet bör vara att anpassa utbudet efter arbetsmarknadens behov, föreslår partistyrelsen. Men för Miljöpartiet är elevers och friskolors frihet mycket viktig.

Två andra friskolefrågor som brukar väcka starka känslor, väntas ta stort utrymme under dagens debatter. Dels partistyrelsens förslag om ett obligatoriskt samarbetsavtal mellan kommunen och en friskola som vill starta. Blir kommunen och friskolan inte överens får den inte starta på två år.

– Så lång väntetid kan Miljöpartiet inte acceptera, säger Mats Pertoft.

Flera motioner till S-kongressen vill stoppa ägare till friskolor från att plocka ut vinster. Men partiets styrelse föreslår att vinster ska vara okej i skolor som inte har några brister.

Om den uppfattningen vinner blir det ingen stridsfråga i förhandlingarna med Miljöpartiet, enligt Mats Pertoft.

– Jag är väldigt nöjd med Socialdemokraternas partistyrelses förslag. Jag tycker att det finns påtagliga likheter med vårt sätt att se på frågan, säger Miljöpartiets talesperson i skolfrågor.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista