Toppmötet har fått ett klimatförslag

Sverige har som ordförandeland i vid EU-toppmötet i Bryssel lagt fram ett nytt förslag om hur man inom EU ska fördela kostnaderna för klimatåtgärder i utvecklingsländer.

TT rapporterar att ländernas utsläpp ska få större betydelse i den nya beräkningsmodell som lagts fram. EU-länder som har problem med finansieringen föreslås kunna få stöd av övriga EU-länder.

Vid EU-toppmötet som inleddes ikväll, ska statsminister Fredrik Reinfeldt som EU-ordförande försöka få fram en gemensam ståndpunkt inför klimatmötet i Köpenhamn i december.

Reinfeldt försöker också lösa Tjeckiens krav på undantag från den nya Eu-fördraget, som president Vaclav Klaus fortfarande inte skrivit under.

Enligt vad TT erfar är problemet i de pågående förhandlingarna inte så mycket den tjeckiska delegationen utan grannländerna. Varje förslag som Tjeckien finner tillfredsställande möts av motstånd av andra EU-länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista