EU-TOPPMÖTET I BRYSSEL

Ett steg närmare Lissabonfördraget

Lissabonfördraget tycks nu komma närmare ett förverkligande. EU:s toppmöte i Bryssel tycks i kväll ha godkänt tjeckernas krav att tysktalande tjecker, så kallade sudettyskar, inte ska kunna kräva tillbaka egendom, som togs i beslag efter andra världskriget.

Regeringscheferna har under kvällen diskuterat det tjeckiska undantag som Tjeckiens president Vaclav Klaus krävt för att skriva på Lissabonfördraget.

Undantaget går ut på att tysktalande tjecker, de så kallade sudettyskarna, inte ska kunna kräva tillbaka egendom som tjeckiska staten beslagtog efter andra världskriget.

Enligt flera källor är nu EU-länderna överens och om det stämmer har EU tagit ett stort steg för att Lissabonfördraget ska börja gälla.

EU:s ordförandeland Sverige gör nu stora ansträngningar för att EU-länderna ska kunna komma överens om finansieringen av kampen mot klimathotet. Dom nio gamla öststatsländerna med Polen i spetsen vill inte ha några siffror.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har under kvällen lagt fram kompromissförslag med texter som säger att det är viktigt att ta hänsyn till varje lands betalningsförmåga. Något som betyder att ett land som Polen betalar mindre.

I förhandlingarna om en överenskommelse ingår också utsläppsrätter som till exempel Polen hittills inte utnyttjat. För att helt släppa sådana här utsläppsrätter ska Polen och andra länder få ekonomisk ersättning.

Att de gamla outnyttjade utsläppsrätterna måste bort beror på att om de börjar användas så blir det svårare att hålla uppsatta mål om utsläpp av växthusgaser.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista