Tjeckiens premiärminister Jan Fischer i samtal med Fredrik Reinfeldt vid ankomsten till toppmötet. Foto: Thierry Charlier/Scanpix.

Tjeckien får undantag från EU-fördraget

Uppdaterad: 04:21
Tjeckien får ett undantag från det nya EU-fördraget. Det beslutade EU:s stats- och regeringschefer under torsdagskvällen. Därmed ska det sista stora hindret för att det nya EU-fördraget ska träda i kraft vara undanröjt.

Beslutet gladde EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso som är en varm anhängare av fördraget.

– Arbetet med det här nya fördraget påminner mig om ett maratonlopp med hinder. Och det sista politiska hindret har nu undanröjts tack vara Fredrik Reinfeldts insats, säger José Manuel Barroso.

EU:s stats- och regeringschefer gav i natt klartecken till att Tjeckien ska få det undantag från stadgan om de grundläggande mänskliga rättigheterna som den tjeckiska presidenten Václav Klaus har krävt.

Därmed återstår nu prövningen av det nya EU-fördraget i Tjeckiens författningsdomstol. Sen ska inget mer stå i vägen för president Klaus att skriva under det nya fördraget, och i kontakter med president Klaus ombud har EU:s ordförande Fredrik Reinfeldt också fått hans löfte att inte ställa några ytterligare krav.

På det här sättet hoppas nu EU:s stats- och regeringschefer att det nya EU-fördraget, det så kallade Lissabonfördraget, ska kunna träda i kraft snart.

Det avgörande beslutet om finansiering av klimatåtgärder i u-länderna sköt stats- och regeringscheferna upp till i dag. För statsministern innebar det att han kunde avsluta gårdagens förhandlingar med en framgång i frågan om det nya fördraget.

– Jag är glad för att vi har lyckats komma överens med Tjeckien, men också med de grannländer som har känt oro för konsekvenserna av det som Tjeckerna har efterfrågat, säger Fredrik Reinfeldt.

– Jag är glad att vi kunde få det här beslutet nu, att vi på det här sättet har öppnat vägen för att Lissabonfördraget ska kunna träda i kraft.

Vad betyder det här rent praktiskt för genomförandet?

– Det praktiska läget är att i samtal med Václav Klaus är det detta han har begärt, och jag har fått honom att säga på en direkt fråga att han inte begär något annat. Det innebär att det nu är läge för honom att skriva under givet att författningsdomstolen blir klar, och de har sagt att de ska återsamlas den 3 november. Från att ha haft en process som talade om långt in i framtiden handlar det nu om kortare tidsprocesser, säger Reinfeldt.

Och efter det, talar du om då, vem du vill ha som svensk kommissionär?

– Det närmar sig men det är inte omedelbart förestående, säger Fredrik Reinfeldt.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista