S vill ha kvar svensk militär i Afghanistan

Socialdemokraterna vill att Sverige ska fortsätta det militära uppdraget i Afghanistan. Det beslutade partiet på sin kongress på torsdagskvällen, men det framfördes starka krav på att svensk militär ska lämna Afghanistan.

Bland andra Maj Britt Theorin från Stockholm ville att Sverige ska ta hem styrkan som nu strider under Natos ledning i Afghanistan.

– Man kan i inte rädda en by genom att bomba den, sa Olof Palme. Socialdemokratin bör inte överge Olof Palmes förhandlings- och fredslinje, ta hem de svenska soldaterna, krävde Maj Britt Theorin.

Maj Britt Theorin poängterade att de svenska soldaterna som ingår i ISAF-insatsen nu strider under Nato-befäl i Afghanistan. Det var också först i efterhand som ISAF-insatsen blev sanktionerad av FN. Det var många kongressombud som ville att den svenska styrkan skulle kallas hem och att all hjälp till Afghanistan bara ska vara humanitär.

– Vi har aldrig tidigare fört aktiv strid under Nato-flagg. Det är fullständigt unikt i svensk utrikespolitik, sa Per Carlsson från Södra Älvsborg.

Den förre utrikesministern Jan Eliasson argumenterade emot och sa att det är oerhört viktigt att den svenska styrkan stannar kvar.

– Kan ni gissa vilken effekt det kan få om vi lämnar? Och vilket pris som kommer att betalas, och vad vi kommer att säga om ett år eller två, när fingrarna är avskurna på dem som har gått och röstat och när flickskolorna bränts, och när terrorgrupper formerat sig till en ny offensiv och flinar till dem som har lämnat under det minsta lilla tryck? Det är vad det handlar om, sa Jan Eliasson.

Kongressen följde Jan Eliasson och partistyrelsens linje att den svenska militären ska fortsätta sitt uppdrag i Afghanistan.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista