honduras

Manuel Zelaya får bli president igen

Uppdaterad: 07:56
Krisen i Honduras efter kuppen mot president Manuel Zelaya ser ut att ha nått en lösning. Både kuppledaren Roberto Micheletti och Zelaya bekräftar att det nu finns en uppgörelse.

På en presskonferens i Honduras huvudstad Tegucigalpa sa kuppledaren Roberto Micheletti att han skrivit på en uppgörelse som bland annat innebär att den avsatte presidenten Manuel Zelaya kan återinträda på sin post.

I uppgörelsen sägs att Zelaya åter blir landets president efter en omröstning i kongressen, och att det blir en koalitionsregering fram till presidentvalet den 29 november. Dessutom ska båda parter sedan godkänna resultatet av valet, och kontrollen över armén ska överföras till en vald överdomstol efter valet.

Den avsatte presidenten Manuel Zelaya säger i ett uttalande att i morgon är dagen då han kommer att skriva under överenskommelsen som innebär att demokratin återinförs i landet.

Det var i slutet av juni som kuppmakarna med hjälp av militären genomförde en kupp i landet där presidenten tvingades iväg i pyjamas på ett flygplan till Costa Rica.

Anledningen enligt kuppledarna var att Zelaya försökt ändra konstitutionen så att han skulle kunna stanna på sin post i ytterligare en period, något som den rådande lagstiftningen i landet inte tillåter.

Men för en dryg månad sedan lyckades Zelaya åter ta sig in i Honduras och har sedan dess haft sin tillflykt på den brasilianska ambassaden i landet.

Det var en förhandlingsdelegation utsänd från USA:s regering som lyckades få tillbaka de båda parterna till förhandlingsbordet. Delegationen har sagt till båda parter i konflikten att Zelaya måste återinträda på sin post fram till valet för att det internationella samfundet ska kunna godkänna valet - något som nu ser ut att kunna uppfyllas.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton hyllade, i en kommentar, överenskommelsen som hon hoppas innebär slutet på den politiska krisen i Honduras.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista