Allsvenskan sätter ny huliganlag på prov

Sedan den nya huliganlagen trädde i kraft i våras har 67 tillträdesförbud utfärdats och antalet ökar i samband med slutspelet i allsvenskan. Flest förbud har utfärdats i Västra Götaland och för IFK Göteborg.

Erik Nord är chef för länsordningspolisen i Västra Götaland och polisens kommenderingschef i samband med att fotbollsallsvenskan avslutas genom seriefinalen mellan IFK Göteborg och AIK, på Gamla Ullevi i Göteborg.

– Jag tror inte att man ska överskatta betydelsen av den men man ska inte heller underskatta betydelsen av den. Många bäckar små. Det här är ett verktyg vi kan använda för att få bättre ordning i samband med fotbollsmatcher.

Hur viktiga är de här tillträdesförbuden inför till exempel den här matchen?

– Det är femton stycken som tillhör IFK Göteborg som har ställt till oreda och då slipper vi dem förhoppningsvis under den här matchen. Det kan vara betydelsefullt även vid en sådan här match.

Det var för att försöka få bukt med supportrar som bråkar i samband med t.ex. en fotbollsmatch, som den nya huliganlagen började gälla från och med den första april i år. Lagen innebär bland annat att supportrar kan stängas och få tillträdesförbud för sportevenemang som just en allsvensk fotbollsmatch i upp till två år.

I Göteborg med sina fyra allsvenska fotbollsklubbar hade 22 beslut om tillträdesförbud delats ut från den första april fram till och med september. Även Stockholm har fyra lag som spelar i allsvenskan men här har bara 15 tillträdesförbud delats ut.

Den allsvenska avslutningen där IFK Göteborg och AIK nu gör upp om vem som ska vinna allsvenskan ställer annars stora krav på polisen som spärrar av delar av Göteborg kring arenan Gamla Ullevi.

Poliser kallas in från Stockholm och Malmö säger kommenderingschefen Erik Nord eftersom det finns en extra stor hotbild inför matchen.

– Många tillresande, starka känslor, båda de här lagens supportrar och den sämre, kategorin av supportrar får vi säga då, har för vana att hetsa mot varandra och vi vill inte ha allvarliga störningar i samband med den här matchen. Vi kommer att vara väldigt många poliser. Jag har inte kommenderat en fotbollsmatch där det har varit så här många poliser men det exakta antalet vill jag inte gå in på, säger Erik Nord, polisens kommenderingschef vid polisen i Västra Götaland.


Jan Andersson, Ekot i Göteborg
jan.andersson@sr.se

Utfärdade tillträdesförbud

Sedan huliganlagen infördes har antalen utfärdade tillträdesförbud ökat i allt eftersom fotbollsallsvenskan närmat sig slutet på säsongen.

Totalt har det i Stockholm utfärdats nitton tillträdesförbud, i Norrköping ett, i Helsingborg två, nio i Malmö, sex i Borås, fyra i Örebro och i Gävle. Göteborg Toppar listan med tjugotvå utfärdade tillträdesförbud.

Källa: Riksåklagaren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista