"Triumf för honduransk demokrati"

Den politiska krisen i Honduras verkar ha kommit ett steg närmare en lösning efter att en USA-mäklad uppgörelse aviserats att undertecknas senare i dag.

De flesta applåderar det som nu kallas "en triumf för honduransk demokrati", men det finns fortfarande ett antal käppar som kan stickas i hjulet på vägen tillbaka till demokrati.

För även om avtalet om att återinstallera den i juni bortkuppade presidenten Zelaya skrivs under i dag, så ligger avgörandet hos parlamentet och i sista hand hos en högsta domstol som tidigare gett sin välsignelse åt kuppen.

Men så här långt hyllas uppgörelsen av USA:s utrikesminister Hillary Clinton, som till och med kallar den "historisk" - i den meningen att det nog är första gången ett land i Centralamerika fredligt och oblodigt förhandlat sig ur en militärkupp.

Den vänsterinriktade presidenten Zelaya, som utmanat landets högerkrafter genom att höja minimilöner och socialbidrag och flörtat med Hugo Chavez, störtades i juni då han mitt i natten i bara pyjamasen fraktades iväg till Costa Rica.

Sedan fem veckor är han tillbaka i skydd på Brasiliens ambassad. Han kräver att bli återinsatt och få vara president de två månader han har kvar av sin period, medan kuppledaren Micheletti, parlamentets talman och närmast presidenten i rang, påstått att kuppen var laglig då Zelaya försökt ändra konstitutionen.

På spel står legitimiteten i presidentvalet - mellan två helt andra kandidater - om en månad. Landet är i kaos, polariseringen förvärras med dagliga sammandrabbningar mellan kravallpolis och Zelayasympatiserande demonstranter.

Särskilt trycket från USA, med vilket lilla centralamerikanska Honduras har 80 procent av sin handel, om att återupprätta demokratin är tungt då det redan är tillräckligt instabilt i regionen genom det minikallakrig som pågår mellan högern och Hugo Chavez.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista