S-förslag om förmögenhetsskatt får kritik

Socialdemokraterna borde släppa tanken på att återinföra förmögenhetsskatten. Den är skadlig i sak och passar inte ihop med lanseringen av Socialdemokraterna som småföretagarnas parti. Det tycker Anne-Marie Lindgren, chef för Arbetarrörelsens tankesmedja och huvudförfattare av dess utredning om framtidens skatter.

– Förmögenheter finns nedplöjda i någonting, exempelvis aktivt företagande. Då är det inte självklart lätt att plocka ut en del av det kapitalet. Det är naturligtvis svårare ju mindre och nystartat ett företag faktiskt är. Sedan har jag väl en del andra invändningar också. Och det har att göra med att man just med hänsyn tagen till småföretagen alltid är tvungen att göra en del undantag i förmögenhetsbeskattningen. Det innebär att den inte heller fyller det fördelningspolitiska syftet som är skälet till att man vill återinföra den. Den kommer att drabba väldigt ojämnt och sådana skatter är faktiskt skadliga, säger Anne-Marie Lindgren.

Arbetarrörelsens tankesmedja har just givit ut en bok med förslag om hur politiker kan underlätta för fler nya jobb.

I den säger också Jan Edling, analytiker på Vinnova, en statlig myndighet som ska koppla ihop nya idéer med företagande, att han hoppas att förmögenhetsskatten inte införs igen.

– Många människor som har förmögenheter utomlands avvaktar och vågar inte ta hem pengarna. Jag skulle tro att mycket utav de pengarna skulle kunna användas för investeringar i småbolag, innovationer och sådant som faktiskt ger jobb. Att då beskatta förmögenheter och sedan kanske via staten ge ut bidrag till de som ska skapa nya jobb måste vara en dum väg när man kan få affärsänglar att själva ställa upp med pengar. Och också kunskap som de ofta har med sig, säger Jan Edling.

Men socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros, den näringspolitiske Thomas Eneroth, och den arbetsmarknadspolitiske Sven-Erik Österberg tycker att de fördelningspolitiska argumenten för förmögenhetsskatt väger över.

– Jag måste säga att det är väldigt få jag har träffat på som tycker att förmögenhetsskatten egentligen har varit ett problem för småföretagare. Däremot har det ju sagts att vissa som har förmögenhet har avstått att investera pengar i småföretag. Men vad vi faktiskt gör i det här förslaget är att vi tar ut en del på väldigt stora förmögenheter. Och jag tror att den är väl avvägd så att jag tror inte att vi kommer att möta det problemet, säger Sven-Erik Österberg, arbetsmarknadspolitisk talesman för Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna föreslår en procent i skatt på förmögenheter över två miljoner för ensamstående och över fyra miljoner för par.

Ingen ska betala mer än fem miljoner i förmögenhetsskatt. Den ska konstrueras så att den "inte träffar tillgångar i företag".

Sedan återstår förhandlingar med Miljöpartiet också, som inte vill ha förmögenhetsskatt, innan det står klart vad det rödgröna alternativet innebär i praktiken.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista