Vattenfalls vd:

"Alla alternativ kommer att hanteras lika"

Vattenfall och Industrikraft ska bygga för att utöka mängden baskraft i Sverige. Ny kärnkraft framstår som det troligaste alternativet men enligt Vattenfalls vd kommer även andra energikällor att tas i beaktande.

Det är Vattenfalls vd Lars Josefsson, pappersindustrin Holmens vd Magnus Hall och Mats Gustavsson, vd för bolaget som ska bygga den nya kärnkraften, Industrikraft, som är med på presskonferensen. Det handlar om att Vattenfall och Industrikraft tillsammans vill bygga minst en ny kärnreaktor.

Vattenfall och Industrikraft bildar tillsammans ett bolag som ännu inte har fått något namn. Bolaget ska bygga ny baskraft utan att entydigt peka ut kärnkraften. Även andra energislag ska prövas det handlar inte enbart om ny kärnkraft. Men det som visar sig bäst i en utvärdering ör också det man ska satsa på. Det ska vara utsläppsfri kraft och det ska hjälpa till att lösa klimatproblemen. Det upprepades flera gånger att kärnkraft är baskraft.

– Kärnkraft är ett alternativ men det finns också andra alternativ och alla alternativ kommer att behandlas lika.

Lars Josefsson, finns det något annat alternativ än kärnkraft om det ska uppfylla det ni själva har sagt nu?

– Dels finns det en hel del som utvecklas. Jag kan bara nämna en sak som vi ser som väldigt intressant och det är kraft baserad på biomassa.

Där kan skogen och skogsindustrin bidra menar du?

– Jag tror det. Ska man se det i ett helt annat ljus. Ser man på biomassa i framtiden så tror jag att väldigt mycket kommer att hända och den globala råvaruförsörjningen kommer att ändras sig under de närmaste åren.

Vilket tidsperspektiv har ni på den här stora investeringen?


– Vi pratar här om mitten på 20-talet, 2025.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Det kan vi inte precisera i dag eftersom vi inte gjort utredningen ännu men det är klart att det rör sig om mycket stora belopp.

Det sägs att det redan finns förberett i Forsmarksanläggningen för en ny fjärde reaktor. Kan ni dementera den uppgiften?

– Nej, det är tvärt om så att både i Forsmark och i Ringhals finns det sedan anläggningarnas byggande förberett för flera så det förutsågs av våra förfäder.


Så att Forsmark är den plats där ni kommer att göra en nysatsning på kärnkraft?

– Som jag sa, vi har inte gjort några teknologival eller platsval, säger Vattenfalls vd Lars Josefsson.

Tommy Fredriksson
tommy.fredrikssom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista