WHO: En dos influensavaccin räcker

Uppdaterad: 15:46
Det räcker med en dos av vaccinet mot svininfluensa. Det enligt WHO:s nya rekommendationer som offentliggjordes på en presskonferens i dag.

Anledningen är enligt WHO att det nu finns tillräckligt med bevis för att en dos räcker för att uppnå ett starkt försvar av sjukdomen.

Marie-Paule Kieny, chef för vaccinforskningen på WHO, säger att en dos är tillräckligt för personer från sex månader och uppåt. Dock med reservation för barn upp till tio år, för där finns inte lika mycket bevis att det räcker med en dos.

Men enligt WHO är det bättre att så många barn som möjligt får en dos än att vissa barn får dubbla doser.

Det är WHO:s expertgrupp Strategic Advisory Group of Experts, SAGE, som har utrett vaccineringsfrågan.

Efter att de i juli rekommenderade två doser har nu tillräckligt med studier gjorts för att rekommendationen kan ändras till en.

Dessutom slår de nu fast att vaccinet är säkert och kan användas även på gravida kvinnor, med eller utan de förstärkande tillsatserna som bland annat Sveriges vaccin Pandemrix innehåller.

Enligt det europeiska läkemedelsverket EMEA:s senaste rekommendation krävs två doser, men WHO tror att även EMEA inom en snar framtid kommer ändra sin dosrekommendation till en.

Men för Läkemedelsverket i Sverige behövs fler resultat från de studier som görs för att de ska kunna ändra sin dosrekommendation. Att WHO nu anser att en dos räcker ändrar ingenting, säger Jan Liliemark som är professor på Läkemedelsverket.

– De har ju hela världen som ansvarsområde och det har ju inte vi. Då kan man säga att de är mer solidariska och vi är mer egoistiska men det är lite skillnad i vad man har för grundparemetrar för sin bedömning, säger Jan Liliemark.

Läkemedelsverket hoppas kunna ta ett beslut i slutet av november och de kommer inte att vänta på det europeiska läkemedelsverkets bedömning.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista