Hans Blix:

"Opinionen mot kärnkraften förändras"

Problemen med att få världens länder att ena sig kring klimatfrågan gynnar till vis del kärnkraftsindustrin. Det säger Hans Blix som tidigare arbetat som chef för det Internationella Atomenergiorganet IAEA, men som numera bland annat arbetar som konsult inom kärnkraftsbranschen.

Opinionen mot kärnkraften håller på att ändras i världen säger Hans Blix.

– De grupper i världen som är mest aktiva för att hejda klimatförändringen. De håller även på att glida till mer favör för kärnkraften. Man säger att i vissa länder har det verkligen vänt. Till exempel England går man in med ett stort program som leds av Labor, vänsterrörelsen. I resten av Europa har det också skett en väldig vändning. Italien stoppade all kärnkraft efter Tjernobyl, de har vänt helt och hållet på steken. Schweizarna har också ändrat sig. Belgarna har ändrat sig.

Tiden talar för kärnkraften säger Hans Blix och pekar på utvecklingen i en rad europeiska länder men också eller rättare sagt framförallt i Asien. Faktum är att om alla de planerade och i de flesta fall redan beslutade kärnkraftsatsningarna i världen blir av så kommer vi inom en 20 års period att få ungefär dubbelt så många kärnkraftverk jämfört med i dag.

Och det är Kina, Indien och även Ryssland som kommer att stå för den stora ökningen av antalet byggda eller planerade nya kärnkraftsreaktorer. Kina har i dag 11 reaktorer men 17 nya håller just nu på att färdigställas. Fram tills 2015 tillkommer ytterligare 34 reaktorer och tio år senare planeras en utbyggnad av ytterligare 90 reaktorer. Fram tills 2030 kommer Kina alltså att ha över 130. Det kan jämföras med dagens totalt 436 reaktorer i världen.

Hans Blix beklagar djupt att världen länder har svårt att ena sig kring klimatfrågan, men sticker inte under stol med att det i sig till vis del gynnar kärnkraftsförespråkarna.

– Ja, det kan man säga är en liten extra bonus men det är inte huvudsaken. Jag önskar, men jag är varm vän av kärnkraft, att klimatmötet ska gå bra, säger Hans Blix.


Vladislav Savic

vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".