Dyrt för skattebetalare i väst

EU:s regeringschefer enades i dag inför förhandlingarna vid klimatmötet i Köpenhamn i december. De lyckades också komma överens om den omstridda klimatfinansieringen.

Det hela, minst femtio men helst drygt sjuttio procent, ska finansieras med handel med utsläppsrätter. Resten ska betalas av de rika länderna.

Många hade hoppats på att EU redan nu skulle säga en siffra som unionen är beredd att betala. Men här beslutade EU-länderna att säga att de ska stå för en rimlig del av kostnaderna.

Enligt Tysklands förbundskansler Angela Merkel skulle det kunna vara omkring en tredjedel av industriländernas andel. Resten vill nu EU att USA, Kina och även andra stora länder ska vara med och betala.

Vad har man fått ge upp? De pengar som redan inom några år skulle skjutas till av EU-länderna för att snabbstarta klimatågärder i fattiga länder blir det frivilligt att vara med och betala för de enskilda EU-länderna. Här tror dock Fredrik Reinfeldt att de fem till sju miljarder euro per år som det är frågan om inte ska bli något problem att få ihop på frivillig väg inom eu.

Dessutom fick man ge länderna i östra Europa löfte om att de ska få ekonomiskt stöd om det visar sig att de får svårt att betala klimatåtgärderna. I klartext, ännu dyrare för oss skattebetalare i västra delen av Europa.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista