Reaktor möjlig när Vattenfall bildar bolag

Statliga Vattenfall och Industrikraft, som ägs av fem bolag i den svenska basindustrin, har tecknat en avsiktsförklaring om gemensam kraftproduktion. Målet är bygga ny baskraft, och då framför allt kärnkaft.

– Vi måste på något sätt se till att trygga vår energiförsörjning i Sverige. Målet med Industrikraft var att bygga ny baskraft. För oss har baskraft varit att på något sätt kunna bygga ny kärnkraft, säger Magnus Hall är VD för skogskoncernen Holmen.

De fem bolag som äger Industrikraft är Holmen, Stora Enso, SCA, gruvbolaget Boliden och Eka Chemicals. Det gemensamägda Industrikraft har alltså skrivit en avtal med Vattenfall för att säkra kraftproduktionen och tillgången på el till konkurrenskraftiga priser.

Målet är att långsiktigt trygga industriell verksamhet i Sverige. Det ska ske genom att bygga ny baskraft, och då framförallt kärnkraft.

Vattenfalls vd Lars Josefsson säger att samarbetet med Industrikraft har diskuterats i Vattenfalls styrelse och det betyder att regeringen är informerad.

Enligt Lars Josefsson handlar det dock inte enbart om att bygga ny kärnkraft, utan även andra tekniker kan komma att användas för att alstra el. Det kan röra sig om vindkraft, biomassa och vågkraft.

Nästa år ska en utvärdering vara klar som visar vilket energislag som är bäst. Det ska vara kostnadseffektivt och utsläppsfritt, inte kol- eller gasbaserat. Det ska bidra till att lösa klimatproblemet:

– Kärnkraft är ett alternativ men det finns också andra alternativ och alla alternativ kommer att behandlas lika.

Lars Josefsson, finns det något annat alternativ än kärnkraft om det ska uppfylla det ni själva har sagt nu?

– Dels finns det en hel del som utvecklas. Jag kan bara nämna en sak som vi ser som väldigt intressant och det är kraft baserad på biomassa.

Där kan skogen och skogsindustrin bidra menar du?

– Jag tror det. Ska man se det i ett helt annat ljus. Ser man på biomassa i framtiden så tror jag att väldigt mycket kommer att hända och den globala råvaruförsörjningen kommer att ändras sig under de närmaste åren.

Vilket tidsperspektiv har ni på den här stora investeringen?

Vi pratar här om mitten på 20-talet, 2025.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Det kan vi inte precisera i dag eftersom vi inte gjort utredningen ännu men det är klart att det rör sig om mycket stora belopp

Det sägs att det redan finns förberett i Forsmarksanläggningen för en ny fjärde reaktor. Kan ni dementera den uppgiften?

– Nej, det är tvärt om så att både i Forsmark och i Ringhals finns det sedan anläggningarnas byggande förberett för flera så det förutsågs av våra förfäder.


Så att Forsmark är den plats där ni kommer att göra en nysatsning på kärnkraft?

– Som jag sa, vi har inte gjort några teknologival eller platsval. Det är något som framtiden får utvisa. Nu påbörjar vi en studie som är förutsättningslös, säger Vattenfalls vd Lars G Josefsson.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista