Kärnkraftsplanerna hyllas och sågas

Uppdaterad: 16:57
Från politiskt håll kommer det nu vitt skilda kommentarer på Vattenfalls och Industrikrafts planer på ny svensk kärnkraft. Folkpartiledaren Jan Björklund välkomnar vad han ser som en satsning på ny kärnkraft.

– Jag menar att det är uppenbart att innebörden i det som vi hört i dag innebär att det kommer att byggas ny kärnkraft i Sverige. Och jag tycker att det är bra, både för Sverige som nation och för jobben i Sverige och för klimatet och miljön, säger Jan Björklund.

Miljöpartiets Maria Wetterstrand är lika övertygad som Jan Björklund om att dagens uppgörelse mellan Industrikraft och Vattenfall verkligen handlar om kärnkraft. Fast hon ser inte det som något positivt.

– Det är en jättestor ekonomisk och miljömässig risk man tar. Titta på Finland som bygger ett stort, nytt kärnkraftverk med precis det här upplägget med industrin som går ihop. De riskerar nu att göra jätteförluster på det här bygget och då tycker den svenska industrin att de ska göra samma sak. Jag tycker att det är en väldigt konstig prioritering, säger Maria Wetterstrand, språkrör för miljöpartiet.

Men inom Centerpartiet vill man inte se dagens överenskommelse som en satsning på ny kärnkraft. Det finns andra energikällor, säger Claes Västerteg som är vice ordförande i miljö- och jorbruksutskottet.

– Jag förutsätter att man väljer det som är bäst för den svenska energimixen och den energimix där vi behöver mer förnybar elproduktion och den vet vi att den är lönsam redan i dag, säger Claes Västerteg.

Centerns ledare Maud Olofsson vill inte ställa upp på någon intervju i dag. Men enligt Folkpartiets Jan Björklund finns det bara ett sätt att tolka dagens besked.

– Alliansregeringen är ju överens om det energipolitiska beslut som vi har lagt till riksdagen i år. Det betyder att det nu blir tillåtet att återigen uppföra nya kärnkraftverk i Sverige. Jag tycker att det är bra att det här initiativet kommer i dag. Det kommer att gagna både jobben och vårt klimat

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista