Tyskland

Nynazistiske ideologen Rieger död

En av tyska nynazisters främsta ideologer och finansiärer är död, advokaten Jürgen Rieger, som också har kopplingar till Sverige. Riegers död gör framtiden osäker för hans parti, NPD, de så kallade nationaldemokraterna.

På sitt gods i Västergötland skulle Rieger låta ariskt rena familjer bo. Han hade liknande projekt i Tyskland. Utbildning för ungdomar i extrem nationell ideologi låg honom varmt om hjärtat.

Han var advokat, och hade gott om pengar. Dels hade han en egen förmögenhet, uppbyggd genom fastighetsaffärer. Dels förvaltade Jürgen Rieger också donationer från okända sympatisörer, och åtminstone ett stort arv efter en gammelnazist. Med arvspengarna drev Rieger en förening, bland annat med uppgiften att bygga upp en "elitspermabank".

Jürgen Rieger odlade kontakten med nynazistiska så kallade kamratgrupper, ofta kriminella band som partiet officiellt inte har några förbindelser med. Han var själv dömd för hets mot folkgrupp och misshandel.

Rieger ansågs vara radikalare i sina extrema uppfattningar än partiet NPD, nationaldemokraterna, där han var vice ordförande. Men partiet behövde honom som finansiär, ideolog och jurist.

NPD har haft svårigheter de senaste åren. Partiet har platser i många kommuner och i två delstatsparlament i östra Tyskland. Men i höst har partiet misslyckats i två delstatsval i öst och i det stora tyska valet, till förbundsdagen i september, fick NPD bara 1,5 procent av rösterna.

NPD har också ekonomiska problem, efter fusk med partibidrag och sedan kassören förskingrat delar av partikassan. Nu kan nya krav på NPD dyka upp i Riegers testamente, eftersom han har lånat ut stora belopp till olika kampanjer.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista