Danmark:

Svensk polis deltar vid klimattoppmöte

Polis från Sverige deltar i den danska polisens planeringsstab inför FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december. Tiotusentals demonstranter väntas på Köpenhamns gator.

Polismästare Jarl Holmström håller i den skånska polisens kontakter med Köpenhamn.

– Utifrån polisens synvinkel så är det ett väldigt stort möte. Det kräver väldigt stora resurser för att kunna hantera tänkbara ordningstörningar, i första hand. Det är större än det mesta vi har haft i Skandinavien. Det vill jag nog påstå.

Det två veckor långa klimatmötet i Köpenhamn innebär att övriga Danmark mer eller mindre dräneras på poliser. Polisen planerar för kravaller i Köpenhamn, men säkerhetsfrågor på den svenska sidan finns också med.

– Vi planerar också för de händelser som också kan spilla ut över Skåne. Vilket bland annat innebär boende för ett stort antal av deltagarna på mötet.

Svensk polis måste garantera säkerheten för de delegater som bor i Malmö och för transporterna över Öresundsbron till mötet på kongressområdet, Bella Center. Den nya svenska polistaktiken vid stora demonstrationer, det vill säga många och piketbussar med kravallpolis som kan förflytta sig snabbt, är delvis hämtad från Danmark och det innebär att polisutrustningen är likartad på båda sidor av Sundet.

– Vi har tidigare lånat fordon, till exempel utav dansk polis, och de lika så från oss. Så kommer säkert att ske nu också.

Förra året då mötet European Social Forum hölls i Malmö och som delvis urartade i kravaller, fanns danska och tyska poliser, så kallade dialogpoliser, på Malmös gator. Men Rikskriminalen har ännu inte fått någon begäran från Danmark om att svenska poliser skall finnas på Köpenhamns gator under de aviserade demonstrationerna i december.

– Enskilda individer med viss specialistkompetens kommer att vara involverade. Till exempel vår medarbetare som kommer att sitta i den danska övergripande staben.

Speciallagstiftning kommer enligt Danmarks justitieminister Brian Mikkelsen att gälla under decemberveckorna. De som demonstrerar med våldsamma metoder eller bara planerar våldsamheter får räkna med kraftigt höjda bötesstraff och i vissa fall fängelse. Polisen får också rätt att gripa de man bedömer som potentiella bråkmakare och hålla dem inlåsta i tolv timmar. De som hindrar polisen från att göra sitt jobb riskerar 40 dagars fängelse.

– Det är väldigt viktigt att man har de redskap som behövs för att kunna hantera större folkmassor, ordningsstörningar. Det är naturligtvis rimligt att man går igenom vad det finns för behov och vad det finns för möjligheter, säger polismästare Jarl Holmström.


Jens Ericson, Malmö
jens.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".