UKRAINA

Stänger skolor för att stoppa influensan

För att stoppa spridningen av svininfluensa har regeringen i Ukraina beslutat att alla skolor och biografer ska vara stängda i tre veckor. Man har också förbjudit alla offentliga sammankomster. Det är de tuffaste åtgärderna hittills i Europa för att bekämpa smittspridningen.

– Vi kommer att ställa in alla offentliga sammankomster, konserter och biografvisningar i hela landet, sade i dag den ukrainska premiärministern Julia Tymosjenko i nationell tv.

Från och med i dag är också alla skolor i Ukraina, offentliga som privata, stängda i tre veckor. Dessutom kommer begränsningar att införas för medborgarna när det gäller resor mellan olika ukrainska regioner.

Anledningen till de kraftiga åtgärderna är att ett 30-tal oförklarade dödsfall inträffat på bara några dagar i västra Ukraina. I dag konstaterades att det i ett av fallen rörde sig om svininfluensan, varpå den ukrainska regeringen agerade inom några timmar.

Från hela landet kommer rapporter om köer utanför apoteken för att köpa skyddsmasker. Ukrainas hälsoministerium hotar med att dra in licensen för de apotek som inte kommer att ha tillräckligt med mediciner och skyddsmasker i lager.

De extrema åtgärderna kommer precis i upptakten till den ukrainska presidentvalskampanjen inför valet i januari 2010.

Nu kommer flera planerade massmöten att ställas in, bland annat det som var tänkt att hållas på söndag i huvudstaden Kiev till stöd för den sittande presidenten Viktor Jusjtjenko.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista