EU och klimatet

Greenpeace: Inte någon enorm framgång

EU har uppnått en klimatuppgörelse. Statsminister Fredrik Reinfeldt är glad och har en stark tro på förhandlingarna i Köpenhamn. Men framgången är skenbar, menar miljöorganisationen Greenpeace.

Reinfeldt säger sig nu vara mycket glad över att en uppgörelse är i hamn. Samtidigt säger han att EU nu har en ”mycket stark” förhandlingssposition för kommande klimatsamtal i Danmark. Men det är långt kvar för EU och det återstår mycket arbete, menar Greenpeace.

– Det här är inte den enorma framgång som Reinfeldt säger att det är. Det finns inga konkreta bud från länderna själva. Det här handlar bland annat om att i praktiken skydda regnskogar och att få ned utsläppen i utvecklingsländer, säger Anders Hellberg, talesperson i klimatfrågor hos Greenpeace.

EU har kommit fram till en gemensam hållning, man har exempelvis slagit fast att utvecklingsländer behöver 100 miljarder euro om året fram till år 2020 för att bekämpa klimatförändringarna. Det är positivt att man enats i vissa frågor, samtidigt anser Greenpeace att EU:s roll som ledare i klimatfrågan kan ifrågasättas.

– En fördel är att EU är en av de första grupperingar som sagt att ’så tycker vi’. Det visar att EU:s 27 länder kan komma överens, det kan leda till att allt fler länder blir tydliga i klimatavseenden, säger Anders Hellberg.

– Men ledarskapet EU talar om är inte hela sanningen. Forskning och vetenskap visar att vår planet mår mycket dåligt, i det här läget måste en ledare göra mer. Vad gäller utsläpp så är EU omsprunget av flera andra. EU har i dag ett mål på att minska utsläppen med 20 procent till år 2020. Men Japan har lovat 25 procents minskning och Norge 40 procent.

Reinfeldt säger att EU nu har en ”mycket stark förhandlingsposition" inför klimatkonferensen i Köpenhamn. Men det bör tolkas med viss försiktighet, för en statsminister måste få det att låta bra, menar Hellberg.

– ’Väldigt stark’ ska tas med en nypa salt. Reinfeldt har press på sig att allt ska låta som en framgång. Ska mötet i Köpenhamn lyckas så räcker inte EU:s bud. Det måste till mer pengar och utsläppen måste minska mer.

Jani Pirttisalo
jani.pirttisalo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista