S-kongressen skärper tonen mot friskolor

Uppdaterad: 17:15
Villkoren för friskolorna orsakade hård debatt på den socialdemokratiska kongressen. Partiet beslöt att driva att kommunerna ska få ett avgörande inflytande på om en ny friskola ska få starta.

Kongressen beslutade också att införa en ny reglering där högre krav på kvalitén ska leda till att skattepengar inte tas ut som vinster ur friskolor.

– Hur ska vi kunna skalla på gator och torg att välfärd får kosta, när vi samtidigt tycker att det är okej att aktieägare kan ta ut vinst i skattefinansierade verksamheter, undrade Hannah Hellgren, ombud från Jönköpings län.

– Låt överskotten stanna i verksamheten i stället för att gå till vinstutdelning. Det är det som debatten handlar om och i skolan kan varenda krona göra något gott, sa Martin Lind, ombud från Örebro.

Han var ett av många ombud på Socialdemokraternas kongress som ville förbjuda ägare till friskolor att ta ut vinster ur friskolebolag.

Nästan hela skoldebatten på kongressen handlade om friskolornas villkor - och partistyrelsens linje som antogs går ut på att friskolor och kommuner inte ska konkurrera utan samarbeta i avtal. Men om de inte kommer överens när en ny friskola vill starta, ska kommunens nej gälla, om det grundas på kommunens samlade ansvar över skolväsendet.

Vinstfrågan ledde till omröstning, men något förbud mot att plocka ut vinster ur friskolebolag, som många ombud ville ha, blev det inte.

I stället beslöt kongressen att driva en ny reglering med skärpta kvalitetskrav på friskolorna, med syftet att bidragen till friskolorna ska användas till skolverksamhet i stället för att tas ut som vinster.

Anneli Hulthén från partistyrelsen motiverade dess linje om att inte förbjuda vinstuttag.

- Vi vill inte att man ska göra några ohemula vinstuttag ur skolorna. Vi säger att det är kvalitén som ska vara rådande och barnens kunskap som ska vara det viktigaste. Men vi måste ta hänsyn till att vi lever i en annan verklighet än vi gjorde för 10, 15, 20 år sedan, sa Anneli Hulthén.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista