Nya regler kan ge färre utländska proffs

I morgon avslutas fotbollsallsvenskan och snart ska klubbarna fundera på vilka spelare de vill köpa in till nästa säsong. Men från och med årsskiftet kommer det att bli betydligt dyrare att värva spelare från utlandet.

Då införs nämligen nya skatteregler som kraftigt ökar kostnaden för klubbarna. De nya skattereglerna kan leda till att vissa klubbar tvingas avstå från att värva toppspelare tror flera företrädare för elitidrotten.

AIK:s svart- och gulklädda herrar ser fokuserade ut när de ett par dagar innan guldmatchen mot IFK Göteborg, tränar ute på ett kylslaget Karlberg i Stockholm. Med på träningen är bland andra Antônio Flávio och Iván Obolo. Två av de spelare i laget som har värvats från utlandet.

Men från och med nästa år blir det svårare för AIK och de andra fotbollslagen att köpa in spelare som bott utomlands. Då måste nämligen klubbarna börja betala sociala avgifter på de, ofta stora, bonusar som spelarna får utöver lön när de skriver på ett nytt kontrakt. Det innebär en tredubbling av skatten från 15 till drygt 45 procent.

De höjda kostnaderna får konsekvenser för fotbollen, säger AIK:s sportchef Björn Wesström.

– Det blir färre spelare som ansluter från utlandet, oavsett om de kommer från Sverige  eller om de är av utländsk härkomst, den typen av spelare kommer givetvis att minska för att spelarna vill ha så bra betalt de kan få. Kan de få det någon annanstans än i Sverige så kommer de att söka sig dit.

Bosse Johansson, ordförande för organisationen Svensk elitfotboll, och sportchef för IF Elfsborg, säger att de inte hade haft råd att få hem spelare som till exempel Anders Svensson, från utlandet om inte skatten varit så låg som i dag.

– Det handlar om några av våra allra bästa spelare där vi tack vare dessa regler har kunnat ta hem svenska spelare som har spelat utomlands. Det går åt fel håll för vår del i elitfotbollen med de här reglerna.

De nya reglerna slår också hårt mot bland annat basketen och hockeyn som i dag anlitar spelare från utlandet, under sex månader, till exempel under en basketsäsong, och då bara betalar 15 procent i särskild inkomstskatt. Men nu tredubblas alltså skatten även där.

Men de nya reglerna, som riksdagen väntas klubba i nästa vecka, innebär att svenska och utländska spelare beskattas ungefär lika och det är mer rättvist, menar Erik Kristow, politisk sakkunnig hos idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth.

– Det rättvisa består i att man nu kommer att betala för de förmåner man får i Sverige. Vi tycker att det är rimligt att artister och idrottsmän som bor i utlandet som får socialförsäkrings- och pensionsförmåner också ska betala för dem.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista