Oenighet om kärnkraft bland partierna

Varken socialdemokraterna eller centern vill ha kärnkraften som valfråga, eftersom socialdemokraterna är splittrade och centerpartiet nyss har lämnat ett flera decennier långt motstånd mot att bygga ny kärnkraft och vill undvika en ny svekdebatt.

Kärnkraftfrågan har politiskt sprängkraft, trots att de båda politiska allianserna, på ömse sida blockgränsen, pustat ut efter att ha träffat uppgörelse om klimat- och energipolitiken inom respektive block. De borgerliga om att tillåta att gammal kärnkraft kan ersättas med ny, de rödgröna om att gradvis avveckla kärnkraften.

Uppgörelserna hindrar inte
att de enskilda partierna profilerar sig när det erbjuds tillfälle, kärnkraftvännerna i folkpartiet välkomnar varje antydan från Vattenfall om att eventuellt bygga ny kärnkraft och hos de rödgröna protesterar kärnkraftmotståndarna i miljöpartiet och vänsterpartiet, inte minst mot att ett statligt företag skulle få bygga kärnkraftreaktorer, när regeringen sagt nej till statligt stöd för ny kärnkraft

Sen är det en annan debatt om Sverige behöver producera ett överskott av el och om det i så fall leder till lägre priser, och om det är lägre priser som ska eftersträvas när de flesta politiker säger att energikonsumtionen helst ska minska för att spara miljön.


Inger Arenander

inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista