Privata begravningar allt vanligare

På Alla helgons dag går våra tankar kanske till anhöriga som har gått bort. En trend i tiden är att det blir allt vanligare att begravningar bara är öppna för de närmast sörjande.

Det här märker både begravningsbranschen och Svenska kyrkan.

– Ibland finns det en tendens att man vill hålla det här med de allra, allra närmaste. Det kan man på många sätt förstå, men jag skulle nog önska att de som sörjer den avlidne i största utsträckning fick chansen att delta vid avskedet. Det kan jag väl säga, säger Ingemar Söderström, kyrkoherde i Nikolai Församling i Örebro.

"Begravningen sker i kretsen av de närmaste", "begravningen sker i enskildhet", "begravningen har redan ägt rum" blir allt mer vanligt i dödsannonserna i våra dagstidningar.

Många gånger ville naturligtvis den avlidne själv ha en begravning i enskildhet. Den döde kanske har uppnått en mycket hög ålder då många vänner är döda. Sedan är begravningar dyra.

Orsaken kan dock, som Ingemar Söderström säger, vara känslor hos anhöriga.

– Man tycker att det är svårt att vara ledsen och gråta i andras närhet. Då vill jag ju säga att det är fullt naturligt att sörja och gråta när det är en människa som har lämnat än.

Våra traditioner kring döden förändras snabbt. Britt-Marie Insulander är folklivsforskare i Värmland och pekar på hur det kunde vara förr.

– Alla var ju med. Går man längre tillbaka var det hela byn. Jag menar barnen var ju med. Liket eller den döde låg ju i öppen kista.

Är då en begravning en allmän angelägenhet? 

– Ja, på ett sätt är det viktigt, framför allt till exempel vid en minnesstund, att man kan få höra vänner, Britt-Marie Insulander, folklivsforskare.

Marie Hansson
marie.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista