S-kongress skärpte sjukvårdsförslag

Vården har varit det stora ämnet på Socialdemokraternas pågående kongress under förmiddagen. Partikongressen skärpte partiledningens förslag när det gäller hur privata företag inom vård och omsorg ska kunna ta ut vinster.

Många ombud argumenterade mot vinst i vårdföretag bland dem Andreas Henning från Jönköpings län.

– När någons barn, förälder eller morförälder ser ägaren till sin mammas, pappas, farfars eller farmors omsorgsföretag ut och åka i sin nya sportbil så mår de illa hemma i Jönköpings län. Då mår jag illa för jag vet vart det här kommer ifrån. Det kommer från skattepengar.

Han fick stöd av ombudet och läkaren Sven Britton som gick upp i talarstolen sin vita läkarrock.

– När ett fåtal läkare tar över en klinik och på mindre än tre år tar hem en vinst på fem miljoner kronor som de stoppar i egen ficka då tycker jag att det är ett missförhållande som vi allvarligt måste arbeta mot. Det tycker jag också framgår i den nya texten i partilinjen att vi kan göra det.

Inför kongressen föreslog partistyrelsen att partiet aldrig kan acceptera att privata ägare tar ut stora vinster genom sänkt kvalitet i verksamheten och att hårda kvalitetskrav ska stoppa för stora vinster.

Men kongressen strök i dag ordet stora. Nu får inga vinster plockas ut genom kvalitetssänkning. Dessutom la kongressen till meningen "gemensamma resurser för välfärd ska gå till välfärd, inte till aktieägarnas vinstuttag". Det var många ombud nöjda med och ville se det som att kongressen stänger möjligheten för vinstutdelningen.

Men hur meningen ska tolkas är inte glasklart. Enligt partiledningen innebär den absolut inte stopp för vinstuttag. Ylva Johansson från partistyrelsen.

– Vi har sagt nej till en lagstiftning eller ett förbud mot vinstuttag. Varför det? Jo, då har vi hamnat i vad pengar inte ska användas till. Men kamrater, vi sa precis att vi ska vara de som står upp för, att vi ska vara tydligare med kvalitén och att pengarna ska användas till kvalitén. Då är det också så att pengarna ska användas till kvalitén. Då är det så vi ska styra mot kvalité och insyn i välfärdens verksamheter.

Per Carlsson ville förtydliga partilinjen genom att slå fast att offentliga vårdproducenter ska vara huvudspåret för partiet.

– Skulle jag få igenom den här skrivelsen om så blir det ett mycket mer ideologiskt tydligt dokument, de här riktlinjerna.

Men där sade kongressen nej. Däremot la den till att kommuner och landsting ska kunna stoppa nyetableringar av olika vårdgivare och styra var de får starta.


Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista