Presidentkandidat hotar med valbojkott

Uppdaterad: 17:05
I Afghanistan hotar presidentkandidaten Abdullah Abdullah, som kom tvåa i första valomgången, att bojkotta den andra valomgången om en vecka.  Detta i protest mot att sittande presidenten Hamid Karzais anklagats för fusk.

– Jag vill ha Abdullah Abdullah som ledare. Man ser aldrig honom på bilder med vapen. Han är utbildad läkare, och har ägnat sitt liv åt att bygga upp Afghanistan.

Det säger Javid Fushanjy som står här utanför Abdullahs högkvarter i centrala Kabul. Jättelika porträtt med en leende Abdullah blickar ner på oss. Själv har Abdullah suttit i möten under hela dagen, däribland med FN-chefen i Afghanistan.  Det går rykten om förhandlingar om en möjlig maktdelning mellan Abdullah och sittande presidenten Karzai. Men hittills verkar sådana samtal inte ha gett några resultat.

I morgon förmiddag lokal tid ska Abdullah tilkännage om han ska bojkotta andra valomgången om en vecka eller inte. De flesta bedömare ger Abdullah små chanser att vinna valet även om det blir fuskfritt. Karzai är mera välkänd och har stöd särskilt bland pashtunska folkgruppen.

Men om bara Karzai aktivt deltar i andra valomgången underminerar det hans trovärdighet och legitimitet.

Javid Fushanjy utanför Abdullahs kampanjhögkvarter hoppas få en chans att rösta på honom på lördag, trots hotet av våld från talibanerna.

– Karzai har suttit flera år vid makten men det mesta har blivit sämre, säger han.

Också för omvärlden är det mycket som står på spel. USA och andra länder med soldater och biståndsprojekt här behöver en legitim regering som partner. Närmsta dygnet kan bli avgörande för hur Afghanistan ska styras framöver.


Nils Horner, Kabul

nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista