Miljöpartiet

Vill ha särskilda skatteregler för friskolor

Miljöpartiet vill ha särskilda skatteregler för friskolor. Friskolor som återinvesterar sin vinst i skolverksamheten ska slippa skatt säger partiets språkrör Maria Wetterstrand.

– Vi vill ta bort skatten för den del av vinsten som man återinvesterar i verksamheten för att uppmuntra de här företagen att i första hand återinvestera vinsten i verksamheten.

I ett fyrpunktsprogram ger Miljöpartiet sitt svar på den fråga som varit mest infekterad i debatten inför Socialdemokraternas pågående partikongress. Vinst i skattefinansierad välfärd, där särskilt friskolor kommit i fokus. Enligt miljöpartiet ska alltså vinster som återinvesteras befrias från skatt meden vinster som tas ut ska beskattas som tidigare.

Den skola som inte uppfyller skolinspektionens kvalitetskrav ska inte få ta ut någon vinst så länge bristerna inte har rättats till och både vinster och försäljningar ska anmälas till skolinspektionen.

– Poängen med det här är att vi ska fokusera på kvalitén. Det är inte så att vi kan eller ska förbjuda företag att ta tillbaka en del av de pengar som de har investerat i att bygga de här skolorna. Vi måste fokusera på att kvalitetskraven ska uppfyllas, säger Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.


Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista