Schweiz

Italiens jakt på gömda pengar upprör

I Italien får de italienare som frivilligt tar hem pengar från skatteparadis nu en amnesti. Nyligen gjordes också razzior på schweiziska banker i landet. Något som inte uppskattas av Schweiz regering.

Doris Leuthard är handels- och ekonomiminister i Schweiz.

– Jag förstår att den italienska regeringen vill få tillbaka pengar men pengarna finns ju inte bara i Schweiz och vi kan inte acceptera att schweiziska banker misstänkliggörs, säger hon.

I Italien får just nu de italienare som tar hem pengar från skatteparadis en amnesti som innebär att de bara behöver betala en mindre avgift. Tanken är att så mycket pengar ska flyttas hem att det ändå blir en rejäl slant till statskassan.

Enligt Reuters så räknar italienska skattemyndigheter med att 125 miljarder euro - motsvarande 1 300 miljarder svenska kronor, kan finnas i Schweiz.

I veckan gjorde också den italienska finanspolisen tillslag på bankkontor som tillhör schweiziska banker. Från Italiens sida motiverades operationen med att man behövde samla in information för att hjälpa myndigheterna att stoppa skatteflykt.

Men detta uppskattas inte av Schweiz regering och minister Doris Leuthard berättar att hon ska träffa Italiens ekonomiminister nästa vecka för att prata om saken.

– Men man kan inte bara klaga på andra utan man måste vara medveten om hur ens eget system fungerar och varför ens egna medborgare inte accepterar det, och sedan börja där, säger Doris Leuthard.

I finanskrisens spår så har jakten på skatteparadisen hårdnat, jakten efter de gömda pengarna.

Och Schweiz har varit i blåsväder. Landets storbank UBS valde tidigare i år att betala 5,5 miljarder kronor till USA för att undvika åtal efter en skandal om skattebrott.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista