Ökad risk för antisemitism med nytt parti

En ny rörelse med högerextremister, radikala muslimer och personer från den radikala vänstern med antisemitism som gemensam nämnare, planerar att skapa ett nytt politiskt parti.

I andra europeiska länder finns redan liknande rörelser och nu varnar forskare för att grogrunden för den här typen av åsikter är större än på länge i Sverige.

Det är den 20 september och några hundra människor demonstrerar på Sergels torg i Stockholm mot sionismen och mot Israel. Men det är inte vilken pro-palestinsk demonstration som helst. Tillsammans med demonstranterna står cirka femton personer från den högerextrema, nationella rörelsen, och skriker med i paroller som död åt Israel.

När islamisten och debattören Mohamed Omar ska tala så buar ett par tusen motdemonstranter ut honom.

Mohamed Omar var tidigare ofta anlitad som debattör och chefredaktör för den muslimska tidskriften Minaret. Som prisbelönt poet och tidigare medlem i juryn för Augustpriset blev många chockade när Mohamed Omar i vintras kom ut som radikal islamist.

I dag arrangerar Mohamed Omar föreläsningar med personer som förnekar Förintelsen, exempelvis Ahmed Rami, som är dömd för hets mot folkgrupp. På Mohamed Omars hemsida sprids antisemitiska budskap om att Förintelsen är en bluff och att judar är psykiskt sjuka.

Nu vill Mohamed Omar starta ett parti som förenar alla så kallade antisionister i Sverige, där även nazister är välkomna.

– Alla kommer att vara välkomna som en del av våra paroller men ingen kommer att kunna påverka oss i någon riktning. Vi kommer inte att fokusera på islamiska frågor utan endast på antisionismen för att kunna nå ut till så många som möjligt.

Mohamed Omar, som vill introducera unga muslimer till den dömda antisemiten Ahmed Rami, ser liknande partier i Europa som sin förebild.

Alla inom såväl extremhögern som i en liten del av den radikala vänstern pågår en infekterad debatt om hur man ska förhålla sig till Mohamed Omars verksamhet. En ohelig allians med antisemitismen som främsta bas har uppstått, samma typ av oheliga åsiktsallianser som redan finns i andra europeiska länder.

Idéhistorikern Henrik Bachner, som länge har studerat antisemitismen i Sverige, varnar för att det i dag kan finnas en större grogrund för den typen av extrema budskap som Mohamed Omar och kretsen kring honom för fram.

– Faran med vad Mohammad Omar, och kretsen kring honom med den propaganda de för fram, är att det kan i dag finnas en större beredskap inom vissa opinioner att ansluta sig till detta. Vi ser i Europa, framförallt med den starka antisemitism som sprids i arabvärlden, att det också finns opinioner i Mellanöstern som hyser den här typen av uppfattningar. Det är begränsade opinioner men de är inte försumbara, säger idéhistorikern Henrik Bachner.


Ola Sandstig
ola.sandstig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista