Samarbetar för att vinna nästa års val

Lars Ohly från Vänsterpartiet samt Miljöpartiet Maria Wetterstrand och Peter Eriksson gästade Socialdemokraternas kongress och talade om samarbetet inför nästa års val.

– Tillsammans så har vi erfarenheten som krävs. Vi har kompetensen och kunskapen som krävs. Vi har den rättvisekänsla som krävs och vi har den ilska som krävs för att verkligen kunna erbjuda ett starkt rödgrönt regeringsalternativ. Med de orden ska vi också få lyssna på dessa tre, säger Mona Sahlin.

– Därför vill vi från Miljöpartiets sida samarbeta med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet för att kunna återupprätta trygghetssystemen, skapa ett samhälle som håller långt in i framtiden både när det gäller ansvaret för miljön och för oss människor som lever här, säger Maria Wetterstrand, Miljöpartiet.

– Vi behöver ett rödgrönt alternativ för jobb, rättvisa, utveckling och framtidstro. Vi behöver en ny röd-grön regering med Mona Sahlin som statsminister, säger Lars Ohly, Vänsterpartiet.

– Vill man byta regering så är det tre partier som måste göra det. Det är vi eniga om, säger Mona Sahlin, Socialdemokraterna.

Finns det några frågor, som du ser på kongressen som varit försvårande för samarbete?

– Nej och jag menar verkligen det med vart och ett av partierna. Ju tydligare vi är med vad våra utgångspunkter är så har jag ett bättre mandat. Då kommer kompromisserna också att vara enklare. Jag ser ärligt inget beslut som har försvårat.

Peter Eriksson, vad säger du? Det här med las är LO väldigt upprörda över att ni har gått på den borgliga linjen med två undantag till exempel?

– Vi har drivit igenom en förändring under tidigare mandatperioder och det tycker vi är bra. Jag tycker även att man ska påminna om att det även finns på den här kongressen ett ganska starkt stöd för småföretagen i Sverige. Det är något som jag tycker stärker samarbetet framöver. Det visar på att vi tillsammans kan få en sådan linje, säger Peter Eriksson, Miljöpartiet.

Lars Ohly, det här att man fortfarande kan göra vinst på skolföretag och på vårdföretag?

– Det var den socialdemokratiska partistyrelsens inställning innan kongressen och kongressen något modifierade men i huvudsak bekräftade den ståndpunkten. Det är ingen skillnad i vårt samarbete. Vi är däremot ett mycket tydligt alternativ för de som anser att vinster i välfärden inte ska tillåtas och det kommer vi att fortsätta vara, säger Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista