Bildt beklagar presidentkandidats avhopp

Beskedet att oppositionskandidaten i Afghanistans presidentval Abdullah Abdullah hoppar är dåliga besked, säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

– Det är klart att det inte är bra, det visar att det finns en fortsatt osäkerhet kring den politiska processen och valprocessen i Afghanistan. Nu får man hoppas att detta snabbt leder till politiska samtal i Kabul om hur den här situationen ska hanteras, säger Carl Bildt.

Vad skulle överenskommelserna med Karzai kunna innehålla?

– Det talas om olika typer av nationella samlingsregeringsarrangemang.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton sa i går att valet har legitimitet även om han hoppar av, vad säger du om det?

– Det kan man diskutera. Jag tror inte att det har så mycket legitimitet om han hoppar av. Från Karzais utgångspunkt så bör han vara angelägen om att processen ska fortsätta och att det blir en legitimering av honom. Men att det blir en stor legitimering av honom, utöver den han redan har, för han vann ju avsevärt fler röster än Abdullah i första omgången, det är väl en mycket öppen fråga, säger Carl Bildt.

Och FN:s representant i Afghanistan Kai Eide, vill enligt en kommentar se ett "rättsligt och snabbt" avslut på valprocessen, sedan Abdullah dragit tillbaka sin kandidatur.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista